Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/75/1002575/vahonfm.nl/public_html/site/templates/gk_music_free/lib/framework/helper.layout.php on line 148 Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/75/1002575/vahonfm.nl/public_html/site/includes/application.php on line 536 Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/75/1002575/vahonfm.nl/public_html/site/templates/gk_music_free/lib/framework/helper.layout.php on line 148 Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/75/1002575/vahonfm.nl/public_html/site/includes/application.php on line 536

Onze eerste vahon vriendendag!

VahonFM haalt de banden met haar luisteraars aan. Eerbetoon aan radiomakers VahonFM door hun trouwe luisteraars, de Vahon Familie.

 

 

DEN HAAG – Al bijna twintig jaar kan de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland dagelijks afstemmen op de programma’s van Vahon Hindustani Radio. Hoewel de waardering van de luisteraars voor de uitzendingen hoog is, haalt het radiostation de banden graag nog nauwer aan. Tijdens een speciale bijeenkomst voor de fans van VahonFM op 28 mei werd hiervoor de basis gelegd. “Het is een ode aan onze luisteraars.” Een groep trouwe luisteraars heeft zich voorgenomen om de banden met de programmamakers nog nauwer aan te halen door het vormen van de Vahon Familie.

 

De zaal van het Johan Chandoe Huis zit eivol. Er komen goedgevulde borden eten op tafel en de aanwezigen zijn in geanimeerd gesprek met elkaar. Met een schuin oog houdt iedereen de overkant van de gemeenschappelijke ruimte van de woongroep voor Surinaams-Hindoestaanse ouderen goed in de gaten. Daar bevindt zich een groep medewerkers van Vahon Hindustani Radio, die voorbereidingen treffen voor het officiële gedeelte van de bijeenkomst.

Als Satys Sriram het woord neemt, daalt er een zeker rust neer over de ruimte. Samen met Jozef Setoe en Henry Sitaram vormt zij het bestuur van de Vahon Familie. Zij laat een aantal liederen horen, die een gemeenschappelijk thema dragen volgens haar: “Eenzaamheid is een van de grootste problemen waarmee onze luisteraars te maken hebben. Het leven is zo eenvoudig, maar we maken het elkaar zo moeilijk. Ik wil zo graag dat mensen meer liefde voor hun medemensen en hun familie tonen en op hun beurt weer terug ontvangen.” Als een van de aanwezigen haar vraagt waarop ze zich baseert, antwoordt Sriram: “We horen het terug in de reacties van veel luisteraars, voor wie VahonFM een baken is geworden. Ze vinden hier gelijkgestemden en mensen met de zelfde wortels en achtergronden. Ze vragen om raad en advies, en wij en de andere luisteraars bieden antwoorden en tips. Via de radio kunnen we de mensen blijven verbinden met elkaar, daarom organiseren we ook deze bijeenkomst. Noem het een ‘fanclubdag’ van VahonFM. Waar het om draait, is dat we elkaar in levenden lijve treffen en zo sociale contacten en zo mogelijk vriendschappen tussen de luisteraars van VahonFM tot stand brengen.” Hoewel VahonFM gezeteld is in Den Haag, richten de programmamakers zich op geïnteresseerde Hindoestanen in heel Nederland. De jongere generaties worden daarbij niet vergeten.

 

‘Ik ken uw stem’

Fred Kartaram neemt het woord. De gelouterde programmamaker van VahonFM en radiotherapeut vertelt over zijn ervaringen met de luisteraars van VahonFM: “Ik wil graag een ode aan onze luisteraars brengen. Mensen storten hun hart uit bij ons programmamakers. Ze vertrouwen ons, wij komen immers dagelijks bij hen in de huiskamer. Weliswaar via de radio en de computer, maar ze kunnen ons iedere dag horen en met ons in contact treden. Dat u nu hier bent in zulke groten getale, doet mij goed. Ik ken uw stem vaak goed, maar mis dan altijd het gezicht dat erbij past. Dat komt met een dag als deze verandering in: ik leer nu ook uw gezicht kennen, en dat is fijn. Je bent toch altijd nieuwsgierig naar de persoon achter de stem.”

Een van de oudste aanwezige Vahon-luisteraars hangt Kartaram een bloemenkrans om de hals, een teken van respect. Daarna haalt Kartaram een aantal programmamakers naar voren om hen zo aan het publiek voor te stellen. Het officiële gedeelte wordt afgesloten met live zang en muziek: ook lopen dames weer af en aan met lekkernijen en drankjes voor de gasten.

 

Iets nieuws

Als het aan de programmamakers van VahonFM en aan het bestuur van de Vahon Familie ligt, is deze bijeenkomst het begin van iets nieuws. Satys Sriram: “Een samenkomen van radiomakers en –luisteraars die dezelfde achtergronden en interesses hebben. Voor de radiomedewerkers is het meteen een heel directe, vruchtbare manier om te weten te komen hoe ze het in de ogen van de luisteraars doen en wat zij kunnen aanpassen of verbeteren om het luisterpubliek nog meer van dienst te kunnen zijn.” Onder de aanwezige luisteraars is een enquête verspreid om te weten te komen in welke activiteiten zij allemaal precies geïnteresseerd zijn, zodat de Vahon Familie deze in de toekomst kan organiseren. De Vahon Familie wil vrij en breed dingen organiseren waar behoefte aan is, ook los van de radio. Zaterdag 23 juli is er opnieuw een Vahon Familiedag in PartyCentrum Ons Huis Beatrijsstraat te Den Haag. Aanvang 17.00 uur, zaal open vanaf 16.00 uur.

Vahon Hindustani Radio is dagelijks te beluisteren op AM-frequentie 1566 en via internet: www.vahonfm.nl. Hier vindt u ook de programmering en de manieren om met de programmakers in contact te komen. Voor nadere informatie over de Vahon Familie kunt u zich richten tot Satys Sriram, tel. 06 – 13490419 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; of Jozef Setoe, tel. 06 – 24625953.

 

Copyright: Den Elbrow TXT 2016

Foto’s: Dennis van den Berg